Nieuws

50-plus woont liefst in aangepaste omgeving

Vijftigplussers weten hoe ze wonen willen: op de begane grond, met goede parkeermogelijkheden en voorzieningen in de buurt. De woning moet staan in een buurt die speciaal is bedoeld voor ouderen en bestaan uit niet meer dan drie straten en ongeveer tachtig huizen. Appartementen willen alleen de 75-plussers, de jonkies nadrukkelijk niet. Deze gegevens komen van de Nationale 50-plus Woonenquête die georganiseerd is door het ministerie van Volkshuisvesting (VROM), enkele projectontwikkelaars en de initiatiefgroep Seniorenstad. Op dit moment zijn er 5,3 miljoen menens in Nederland ouder dan 50 jaar, de komende decennia zal dit aantal nog fors toenemen. Dit onderzoek laat helaas niet zien hoeveel woningen reeds voldoen aan de wensen van de 50-plussers, maar uit eerdere publicaties is duidelijk dat er een groot gat zit tussen wat men wil en wat er kan.

Senioren ontdekken internet

U wist het misschien al, maar steeds meer andere 50-plussers ontdekken het internet. Onderzoeksbureau ‘Heliview research’ onderzocht 1700 huishoudens en vond uit dat nu tweederde van de huishoudens met een kostwinner van ouder dan 55 jaar online is. Een jaar geleden (2005) was dat nog maar een zesde van deze huishoudens. De 55-plussers die online zijn gebruiken het internet voor het opvragen van informatie en internetbankieren, chatten doen ze niet zo vaak.

Nederland vergrijst

Nederland vergrijst in rap tempo. Daarom moeten er in nieuwbouw- en herstructurerings-projecten voldoende woningen en voorzieningen voor senioren zijn. Ook dient een aanzienlijk deel van de bestaande woningen geschikt gemaakt voor ouderen. Dat kan met bouwkundige ingrepen, door de ontwikkeling van complete woonzorgzones in buurten en wijken, maar ook door ‘zorgarrangementen’ aan huis aan te bieden, waardoor ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

Het aantal ouderen zal in Nederland de komende jaren snel stijgen. De behoefte aan passende, aangepaste woningen zal daardoor ook stijgen. Het aantal woningen, dat nodig zal zijn om mensen van 55 jaar en ouder adequaat te huisvesten, zou volgens schattingen kunnen oplopen in 2020 tot de helft van de huidige woningvoorraad. In de huursector zal dit naar schatting 70 tot 80 procent zijn.

De seniorenstad komt eraan

Laatst was het groot nieuws: de seniorenstad komt eraan. een bekend magazine voor ouderen bestede in oktober 2004 al uitgebreid aandacht aan het fenomeen, maar nu lijkt het er dan toch van te komen. Gisteren presenteerde de projectgroep die uit projectontwikkelaars, beleggers en woningbouwcorporaties bestaat haar plannen in Zwolle aan de burgemeester van Katwijk. Het concept bestaat uit steden van 2000 tot 4000 woningen, waar 3000 tot 6000 senioren mogen komen wonen. Het woningaanbod zal divers en voor elk segment voldoende zijn. Volgens de plannenmakers is er veel belangstelling uit de doelgroep. Zo’n 40 procent van de groep tussen 50 en 70 jaar geeft aan interesse te hebben in een woning van de seniorenstad. Vooral het onder elkaar zijn, de rust en veiligheid zijn zaken die de doelgroep aanspreken. De initiatiefgroep zou graag haar eerste plan op het voormalige vliegveld Valkenburg (gemeente Katwijk) realiseren, met een beetje geluk kan over anderhalf jaar de eerste paal de grond in.

Trendwatchers voorspellen rijke toekomst senioren
Deel twee: Nieuwe oudjes blijven jong

Ouderen zijn de kinderen van de toekomst, dat is de vaste overtuiging van Adjiedj Bakas, trendwatcher en schrijver van het boek 'Megatrends in Nederland'. Want voor een zo grote groep mét goed gevulde portemonnee ("echt, die oudjes zijn loaded , die verkopen allemaal hun huis") zal ondernemend Nederland in de rij staan. "En wat willen ouderen met tijd en geld? Entertainment!"

Onze oude dag gaat steeds langer duren. Ooit gingen we met vijfenzestig met pensioen; we sabbelden nog vier tandeloze jaren aan een mariakaakje en dan was het uit met de pret. De huidige Nederlander denkt met zestig de werkpet aan de wilgen te kunnen hangen. Daarna wachten nog twintig jaren vol reizen, sporten en hobby's. Deze serie gaat over onze lange levensavond.

Ze willen naar het theater, ze willen golfen, ze willen tennissen en daarna lekker uit eten. Ze willen cursussen volgen over van alles en nog wat, vooral over zingeving. Ze willen wel een appartement in het buitenland en is dat te duur, dan willen ze giga-cadeaus kopen voor hun kleinkinderen.

En in ieder geval willen ze niet worden weggestopt in een luizig kamertje in het verzorgingstehuis: "Ben je gek, de nieuwe oudjes hebben noten op hun zang! Dat zijn de vijftigers van nu die bij de dokter aankomen van: dokter, ik heb een pukkel, volgens internet is het A, B of C, schrijf even wat uit", weet Bakas.

En dus zijn er serieuze plannen voor een echte SeniorenStad. Participanten: BAM Vastgoed, ING Real Estate, Heijmans en woningbouwvereniging Rochdale. Na een oriënterend onderzoek vorig jaar, dat grotendeels positief uitpakte, wordt momenteel een grootschalig onderzoek afgerond: de resultaten worden eind september gepresenteerd. Het oog is gevallen op een 'locatie in de randstad' waar niemand nog iets over wil loslaten.

Het zou gaan om vijf- tot zesduizend woningen, eigenlijk meer een seniorenwíjk, met veel extra voorzieningen voor ouderen op het gebied van ontspanning, sport en spel, ontmoeting en medische voorzieningen. In het buitenland, vooral in Spanje en Amerika, zijn al veel van dit soort 'community's' te vinden. De woningen moeten comfortabel worden, van alle gemakken voorzien en speciaal toegesneden op senioren. Er zal koop én huur beschikbaar zijn in alle prijsklassen. Het is niet de bedoeling dat de SeniorenStad (er wordt overigens gewerkt aan een andere naam...) het exclusieve domein van de 'old en rich' gaat worden.

Onderklasse
Adjiedj Bakas, die voor zijn bedrijf Dexter Communicatie BV bedrijven adviseert over ontwikkelingen in de maatschappij, ziet een nieuwe onderklasse ontstaan: "Degenen die niet met de computer kunnen omgaan. Die zullen verstoken zijn van allerhande diensten en contacten. Ouderen die geld tekort hebben, nemen er eenvoudig een flexjob naast. Een baan voor twee halve dagen per week bijvoorbeeld. Die grens tussen werken en niet-werken zal steeds meer gaan vervagen. Het is niet meer zo van: boem werken, volgende dag boem voor altijd vrij. Je krijgt een fenomeen als deeltijdpensioen waarna er wordt doorgegaan met speciaal op hen toegesneden uitzendwerk."

Een uitzendorganisatie als Oudstanding spint daar garen bij. Oudstanding bemiddelt voor de 'ervaren generatie', zoals woordvoerster Patricia Heerkens het charmant omschrijft: "Vijftigplussers, met vut, pensioen of prepensioen, maar ook herintredende dames en ondernemers die iets anders willen. Een heel diverse groep waar we actief voor op zoek gaan."

"Vooral de groep van vut'ers en gepensioneerden bestaat uit mensen die hun financiële zekerheden geregeld hebben, maar die ervaren dat alleen maar vakantie vieren ook niet alles is. Ze willen graag actief blijven in de maatschappij, maar dan wel parttime en/of voor een beperkte tijdspanne. Bovendien is een bijverdienste nooit weg, want vrij zijn kost ook geld: uitstapjes, een nieuwe computer, vakantie. Onze cliënten moeten zich trouwens vaak verdedigen! De buitenwereld reageert dikwijls van: ga jij nog werken? Maar waarom dan? Dat is in Nederland nog niet algemeen geaccepteerd."

Riet van der Kruyk uit Rotterdam heeft daar geen last van. De 67-jarige werkt als promotie-medewerkster voor de actie 'Morgen gezond weer op'. "Mijn vriendinnen zeggen: Riet, jij bent geen vrouw om thuis te zitten. En zo is het. Ook als mijn man nog had geleefd, had ik nog graag twee of drie dagen per week willen werken. Tot vorig jaar had ik nog een vaste baan als administratief medewerkster. Tot er een nieuwe baas kwam: die vond me te oud en ik moest weg. Belachelijk! Ik heb eerst het hele huis opgeknapt en toen dat klaar was dacht ik: wat nu? Via via kwam ik bij Oudstanding terecht. Ik werk omdat ik het leuk vind én voor de financiën. Je kunt je toch wat meer permitteren."

Trendwatcher Bakas voorspelt een hele nieuwe groeimarkt voor innovatieve ondernemers: "Breng toch eindelijk eens een hippe rollator op de markt! Of een seniorencaravan, met gemakkelijke instap, speciale bedden, etc. En maak géén ouderenblad waarin de nieuwe senior wordt doodgegooid met advertenties over incontinentiemateriaal, want daar heeft niemand onder de zeventig zin in."

"Er komen allemaal gemaksproducten aan. Ik zie dat in Japan, het meest vergrijsde land ter wereld. Een dvd-recorder met maar één bedieningsknop. Verf met enzymen erin die vuil eten, ramen beplakt met folie dat nooit vies wordt. Domotica, huishoudelijke techniek, in de woningen.

" Inspelen op de rap veranderende ouderenmarkt: sommige restaurants hebben niet alleen kindermaaltijden, maar ook speciale seniorenmenu's. Zónder parapluutje, maar gewoon kleinere porties. Vijftigplusvermaak: in de omgeving van Berlijn wordt, speciaal toegesneden op de grijze bezoeker, een overdekt tropisch regenwoud nagebouwd: Zuid-Amerikaanse ervaringen zonder al dat vermoeiende vliegen.

Efteling
In Nederland blijkt een park als De Efteling nu al een grote aantrekkingskracht op senioren te hebben. Tien procent van de bezoekers is vijftig-plus; een deel van hen gaat vergezeld van de kleinkinderen, maar er komen ook veel ouderen op zichzelf. Rinus Haaksbergen (63) is er samen met zijn 65-jarige vriendin: "Zij heeft een abonnement! Dat vond ik eerst nogal idioot, ik plaagde haar dat ze zeker kinds aan het worden was. Maar ik ga er nu zelf ook één kopen. Het is hier prachtig groen en erg gezellig, je ziet alleen maar blije mensen die een leuk dagje uit zijn. In de achtbaan zie je ons niet, maar er zijn hier ook erg veel mooie, rustige attracties met bootjes en treintjes."

Zes miljoen 55-plussers zullen er in 2030 in Nederland rondlopen. Alleen zul je hun leeftijd niet echt aan ze afzien; tenminste, niet als het aan cosmetisch arts Robert Schoemacher ligt. Schoemacher slikt zelf vijftig pillen per dag om jong en gezond te blijven: "Vitaminen, anti-oxydanten, kruiden, wieren. Ik ben een fervent aanhanger van 'life extension', levensverlenging: oprekken tot boven de honderd, dat is mijn doel. Bovendien voel ik me energieker en zie er beter uit."